Visa blodsocker på Smartwatch

Från NightScout Sweden
Hoppa till: navigering, sök

Visa blodsocker på Smartwatch

Det finns flera sätt att visa blodsocker via smartwatch. Det går i vissa fall att koppla sensor/sändare direkt mot klockan. Det kommer tas upp sist i guiden eftersom det är svårare och det är mer man behöver vara medveten om innan man prövar den lösningen.

Bra att veta innan du läser vidare: Watch face - Alla smart watches brukar ha en butik där man kan ladda hem olika watch face, det är den som gör att klockan hämtar data från Nightscout m.m. Så vitt jag vet finns det ingen smart watch som klarar att visa blodsockret hela tiden, utan det krävs antingen att du aktiverar skärmen via knapp, rörelse eller liknande. Batteritiden kan vara en viktig faktor, speciellt om du vill ha larm på nätterna.

Som användare av CGM lösningar kan du se ditt blodsocker, men även följare kan visa någons värden så länge ni båda har tillgång till Internetuppkoppling på uppladdande och nedladdande enhet.

Börja med att välja den typ av telefon du kommer koppla klockan till, det vill säga Android eller iPhone.


iPhone

Apple Watch

Apple Watch är ett populärt val bland iPhone användare. Den rekommenderade lösningen är att använda appen Sugarmate för att skicka värden till Apple Watch. Du hittar den här: https://apps.apple.com/se/app/sugarmate/id1111093108

Bra att veta: Du behöver en Nightscoutsida för att det ska fungera.
Det fungerar bara om du har tillgång till Internet.
Det spelar ingen roll vilken Apple Watch du har, det fungerar på alla.
Nej, det finns ingen sensor/sändare som kan koppla direkt till Apple Watch (ännu).

Pebble

Pebble är en populär smartwatch som inte längre tillverkas, men den går fortfarande att få tag i begagnad. Du behöver hämta appen https://apps.apple.com/se/app/pebble/id957997620 samt följa guide: https://rebble.io/howto/

Bra att veta: Spike-app kan skicka värden direkt till Pebble.
Nightscout behövs om du inte använder Spike-app.

FitBit

FitBit Versa, Versa Lite och Ionic är popupulära smartwatches. De tål vatten och har bra batteritid (4-5 dagar). FitBit anses ha en av de bästa vibrationerna vilket är bra om man förlitar sig på larm via sin smartwatch.

Bra att veta: FitBit kan få data direkt från Spike-app.
Använder man Dexcom så kan den hämta data direkt från Dexcoms följarfunktion.

Garmin

De smartwatches som har Connect IQ kan man visa Nightscout värden på. https://apps.garmin.com/sv-SE/

Bra att veta:

Övriga smartwatches

Samsung Galaxy Watch - Tror inte det fungerar att visa blodsockervärden när den är kopplad till en iPhone
Google Wear - Google Wear till iPhone är inte heller att rekommendera, det finns rapporter om att vissa har fått igång det, men det var varken lätt eller stabilt.

Android

xDrip+ och Nightwatch information här...

Google Wear

Google Wear är den vanligaste typen av smartwatches till Androidtelefoner och fungerar i regel strålande. Du behöver xDrip+ eller Nightwatch.

FitBit

FitBit Versa, Versa Lite och Ionic är popupulära smartwatches. De tål vatten och har bra batteritid (4-5 dagar). FitBit anses ha en av de bästa vibrationerna vilket är bra om man förlitar sig på larm från sin smartwatch.

Bra att veta: FitBit kan få data direkt från xDrip+.
Använder man Dexcom så kan den hämta data direkt från Dexcoms följarfunktion.

Samsung Galaxy Watch (Gear)

Kan hämta data från xDrip+, man kan ha många olika käller i xDrip+, exempelvis din CGM, Nightscout, Dexcom Share m.fl. Du behöver Tasker och Watchmaker från Google Play store, därefter följ guide: https://imgur.com/a/5WUrTt4


Se även Heroku